Tartaletki z kremem matcha z kwaśnej śmietany na daktylowo-owsianym spodzie

Przepis


Składniki:

3/4 szkl daktyli
1 szkl płatków owsianych
1/2 szkl wiórków kokosowych
1/2 szkl mąki kokosowej (można zastąpić wiórkami kokosowymi)
2 łyżki kakao
2 jaja
280 g kwaśnej śmietany 18% np. Śmietany bez laktozy Mlekovita
4 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha
90 g erytrolu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść mrożonych wiśni
Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.

Daktyle zalać gorącą wodą (do końca szklanki). Odstawić na pół godziny. Następnie zblendować (razem z wodą, w której się moczyły) z wiórkami i mąką kokosową, płatkami owsianymi i kakao. Wykleić tą masą foremki silikonowe od muffinek (lub formę na tartę).

W misce zmiksować jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną i matchę. Wylać masę do przygotowanych tartaletek. Wbić kilka owoców do środka. Jeżeli są mrożone – nie rozmrażać wcześniej.

Piec ok. 25 minut w 190 stopniach, aż masa się zetnie. Poczekać aż ostygnie i zajadać ze smakiem!
@Dorota
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤