Rogaliki z makiem

Przepis


Delikatne i pulchne rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziane po brzegi masą makową, pyszne! Polukrowane i posypane orzeszkami, niebo w gębie. Następnego dnia pozostają mięciutkie, a kolejnego wystarczy je podpiec przez chwilę w nagrzanym piekarniku. Rogaliki z makiem są uwielbiane przez dzieci i nie tylko.


Składniki na 1 blachę

500 g mąki pszennej typ 450
50 g margaryny
jajko
szczypta soli
gotowa masa makowa około połowa
lukier (3/4 szklanki cukru pudru, 2_3 łyżki mleka)
posiekane orzeszki
zaczyn: 35 g świeżych drożdży, 250 ml mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru
roztrzepane jajko
Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki przesianej mąki i pokruszone drożdże. Wszystkie składniki rozcieramy na gładko i odstawiamy na parę minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy roztrzepane jajko, roztopioną margarynę, gotowy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe wyrabiamy przez parę minut, im dłużej tym będzie lepsze, bardziej napowietrzone. Czystą miskę smarujemy olejem i przekładamy ciasto. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywając bawełnianą szmatką ( powinno podwoić swoją objętość ).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich cienko wałkujemy. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Rozwałkowany placek dzielimy na osiem części, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nadzienie i dość ciasno zwijamy ku wierzchołkowi starając się, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rogaliki pieczemy przez 15-25 minut w temperaturze 180°C ( wcześniej nagrzewamy piekarnik ). Studzimy na kratce. Wystudzone rogaliki lukrujemy i posypujemy posiekanymi orzeszkami.
Smacznego,


@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤