Ciasto Leśny mech bezglutenowe

Przepis


Ciasto Leśny mech bezglutenowe
Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone kremem śmietanowym. Piękną i soczystą zieleń otrzymamy tylko dzięki dodatkowi świeżego szpinaku, a w sezonie zbędne są tu barwniki spożywcze. Ciasto mało słodkie, a pazura dodają pestki z granatu z kwaskowym posmakiem. Leśny mech wyśmienicie komponuje się z owocami np. maliny, jeżyny,borówki, jagody. Przepis dla bezglutenowców, ciasto szpinakowe na bazie mąki ryżowej. Smakiem jest bardzo zbliżone do tego na krupczatce, a do przepisu odsyłam tutaj.


Składniki na formę 25 x 40 cm

szpinak baby paczka
olej słonecznikowy 250 ml
cukier wanilinowy 16 g
jajka 5
cukier kryształ pół szklanki
mąką ryżowa 2 szklanki ok 370 g
soda 1 łyżeczka
proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka

Krem śmietanowy

śmietana kremówka 30-36 % 800 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 3 łyżki
żelatyna 1 i 1/2 łyżeczki
gorąca woda 1/4 szklanki
ponadto

owoce granatu
Poncz

cukier wanilinowy 16 g
aromat lub ekstrakt cytrynowy
ciepła woda 1/3 szklanki

Przygotowanie
Szpinak miksujemy z olejem i cukrem waniliowym na gładką papkę. Jajka ucieramy z cukrem na jasną puszysta masę. Zmniejszamy obroty miksera, cienką stróżką dolewamy masę szpinakowa do jajecznej. Składniki sypkie mieszamy ze sobą i dodajemy partiami stale mieszając. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 do suchego patyczka ( u mnie około 25_30 minut)
Kiedy ciasto wystygnie kroimy na dwa blaty, spod nasączamy, a z drugiego robimy okruszki.
Kremem
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia.
Zimną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywno, dodajemy przesiany cukier puder. Dwie łyżki kremu mieszamy z żelatyną, dodajemy do kremu i ponownie miksujemy chwilę.
Krem wykładamy na spód ciasta, wyrównujemy i wykładamy okruchy. Owoce granatu wykładamy na wierzch, chłodzimy parę godzin.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤