Melba ciasto ( bez pieczenia, z alkoholem )

Przepis


Składniki na tortownicę 26 cm lub formę 12 x 32 cm.

mleko 3,2 % 1 litr
śmietana 18 % 600 g ( Piątnica )
jajka 6 dużych
kakao 4 łyżeczki
biszkopty 100 g
masło 250 g
cukier 2/3 szklanki
wódka biała 100 ml
owoce 300 g truskawki
galaretka truskawkowa 2
woda wrząca 500 ml
Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem zagotowuję mleko. Śmietanę miksuję z całymi jajkami do połączenia składników, wlewam masę na gotujące się mleko i zmniejszam moc palnika. Na małej mocy palnika masę podgrzewam przez około 20-25 minut, często mieszając ( nie doprowadzać do wrzenia, powinna lekko pyrkać ). W czasie podgrzewania zacznie się wytrącać drobny serek, prawidłową strukturę obrazuje poniższa fotografia. Pozostawiam na 2-3 godziny do całkowitego wystudzenia serka, po upływie tego czasu przelewam na durszlak lub sito wyłożone gazą, odcedzam serek pozostawiając na 30 minut co jakiś czas delikatnie mieszając.
POLA1

Masło w temperaturze pokojowej miksuję z cukrem na puszystą, jasną masę. Cukier dodaję stopniowo po łyżce. Do maślanej masy po łyżce dodaję serek, mieszam za pomocą kopyści ( drewnianej pałki ). Alkohol dodaję na końcu, wlewam partiami każdorazowo mieszając. Masę serową dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam. Struktura tego sernika nie powinna być gładka, grudki serka muszą być wyczuwalne. Spód tortownicy lub blaszki wykładam biszkoptami, przekładam masę serową z dodatkiem kakao, a na nią jasną każdorazowo wyrównuję powierzchnię. Na wierzch układam umyte i osuszone owoce, pokrojone w plastry truskawki ułożone na zakładkę. Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do wystudzenia. Sernik chłodzę w lodówce do godziny, po czym zalewam wierzch ciasta tężejącą galaretką. Melba najlepiej smakuje drugiego dnia, mocno schłodzona. Przechowywać w lodówce.
Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤