Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami

Przepis


Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami


Składniki

białka z 4 jaj
cukier kryształ 250 g
szczypta soli
serek mascarpone 250 g
śmietana 30 % 330 ml
cukier puder 1-2 łyżki
maliny
Przygotowanie:

Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia, dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 140 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę o wymiarach 40 x 35 cm, formujemy prostokąt. Pieczemy przez 20 minut. Od razu po upieczeniu bezę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę. Po paru minutach delikatnie obracamy bezę i przekładamy na czysty arkusz papieru, usuwając ten, na którym się piekła. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Mocno schłodzoną kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie umieszczamy w misie robota kuchennego i ubijamy stopniowo zwiększając obroty miksera. Kiedy masa zaczyna sztywnieć, dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
Krem śmietanowy wykładamy na bezę, a na wierzchu układamy maliny. Całość delikatnie zwijamy w roladę, pomagając sobie papierem. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
Do rolady bezowej najlepiej użyć świeżych owoców.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤