Świąteczny Makowiec Śnieżny

Przepis


Świąteczny Makowiec Śnieżny
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Masa makowa:
250g maku
100g cukru
3 białka
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego lub ekstrakt migdałowy
200g poszatkowanych bakalii
2 łyżki miodu
Masa śmietanowa:
1/2L śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
2-3 łyżki cukru pudru
Masa orzechowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g miękkiego masła
100g cukru pudru
150g zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki gorącego mleka
3 żółtka
3-4 łyżki spirytusu
Polewa:
150g masła
3 kopiaste łyżki kakao bez cukru
3 kopiaste łyżki cukru pudru
6-7 łyżek wody
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
kolorowa posypka cukrowa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤