Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym

Przepis


Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym
Składniki na 12 babeczek:
Babeczki:
150g masła
50g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki naturalnego miodu
2 kopiaste łyżki kakao bez cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatowej, kardamonu, goździków
szczypta soli
1/3 szklanki maślanki
Krem:
90g śmietanki kremówki 36%
180g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki cukru pudru
2-4 krople aromatu śmietankowego + 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub dodać 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej lub dodać cynamonu i przypraw korzennych)
Dodatkowo:
biała posypka cukrowa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤