Szarlotka pełnoziarnista z połówkami jabłek

Przepis


Ciasto półkruche forma o wymiarach 25 x 30 cm

mąka pełnoziarnista pszenna 300 g
mąka tortowa 150 g
masło 200 g
cukier puder 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
jajko 1
serek homogenizowany 165 g
jabłka małe 8-9
cynamon 1 łyżka
cukier wanilinowy 16 g
cukier puder do posypania

Przygotowanie

Zimne masło pokroić w kostkę. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać jajko i serek, wszystkie składniki posiekać i zagnieść w kulę elastycznego i gładkiego ciasta. Następnie ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich nieco mniejszą na spód, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w czasie przygotowania jabłek. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Jedną część ciasto rozwałkować na wymiar formy, przenieść delikatnie na wałku lub wałkować bezpośrednio na arkuszu papieru do pieczenia. Połówki jabłek układać na cieście obok siebie, ich wierzch oprószyć cynamonem i posypać cukrem wanilinowym. Drugą część ciasta rozwałkować w ten sam sposób, ułożyć na jabłka. Ciasto lekko docisnąć tworząc przedziałki pomiędzy jabłkami, zlepić brzegi. Piec przez 30-40 minut, ostudzić. Wystudzoną szarlotkę oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤