Szarlotka tatrzańska

Przepis


Składniki na formę o wymiarach 22 x 30 cm

mąka pszenna 1 szklanka 175 g
mąka krupczatka 1 szklanka 190 g
masło 200 g
żółtka z 4 jaj
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
gęsta śmietana 1 łyżka
jabłka 2 kg szara reneta
cynamon 2 łyżeczki, cukier puder 1-2 łyżeczki
Przygotowanie

Zimne masło pokroić w kostkę. Obie mąki, masło, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier puder posiekać razem, a potem krótko zagnieść. Można użyć malaksera co ułatwi i przyspieszy przygotowanie ciasta. Formę posmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części, mniejszą owinąć folią schłodzić w zamrażarce, a z pozostałej wylepić spód szarlotki. W czasie przygotowania jabłek spód ciasta schłodzić w lodówce. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C.
Jabłka umyć, osuszyć i obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Jabłka zetrzeć cienko na szatkownicy. Plastry posypać cynamonem i cukrem pudrem, bardzo delikatnie wymieszać, aby ich nie połamać. Na spód ciasta wyłożyć jabłka, układając plastry poziomo, wyrównać. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch. Ciasto piec przez 60-70 minut, aż wierzch się zarumieni.
Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤