Tort kawowy z powidłami śliwkowymi i kremem straciatella

Przepis


Składniki na tortownicę o średnicy 20cm (większa też będzie ok, ale trudniej będzie przekroić biszkopt na 3 blaty):

5 dużych jaj (białka i żółtka oddzielnie)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
2 łyżeczki kawy instant dobrej jakości (możecie pominąć)
Na krem:

500ml śmietany kremówki
3 łyżki serka mascarpone
1 – 2 łyżki cukru pudru
50g mlecznej czekolady, startej na tarce
Dodatkowo:

około 200ml mocnej kawy lub 130ml likieru kawowego wymieszanego z 50ml wody
1 słoik powideł śliwkowych
75g mlecznej czekolady do dekoracji boków tortu, startej na tarce
Polewa:

1 łyżeczka żelatyny (lub 1 listek)
60g niesolonego masła
4 łyżki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤