Tort malinowy bez pieczenia

Przepis


Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm.

Ciemny spód:


30 dag ciemnych herbatników
10 dag miękkiego masła



1. Herbatniki wkładamy do blendera i mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki.



Masa biała:


50 dag serka śmietankowego lub waniliowego
25 dag serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
20 dag malin
2,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki gorącego mleka



1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Łączymy ze sobą sery i miksujemy z przesianym przez sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy.

Różowa masa:


25 dag serka mascarpone
20 dag malin
3-4 łyżek gorącego mleka
1 łyżeczka żelatyny



1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z malinami, na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Różową masę przekładamy na białą masę.

Opcjonalnie do zdobienia:


10 dag malin



1. Maliny wg. uznania układamy na torcie.

Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężał.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤