Choinki piernikowe

Przepis


Składniki:

mąka pszenna 600 g
miód płynny 4-5 łyżek
masło 250 g
cukier 100 g
przyprawa do piernika 1 paczki lub po jednej łyżeczce imbiru, cynamonu, goździków startych, gałki muszkatołowej, kardamonu,anyżu i lawendy.
soda oczyszczona 1-1,5 łyżeczki
jajko 1
mleko 100 ml
kakao 1 łyżeczka
ponadto: lukier królewski, cukier puder.
Przygotowanie:

Miękkie masło, utrzeć z cukrem i miodem.
Wszystkie składniki sypkie przesiać i kolejno dodawać.
Dokładnie zagnieść kulę ciasta, które należy schłodzić w lodówce 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykroić foremkami kształt gwiazdy w 5 rozmiarach, od największej do najmniejszej.
Pieczenie 15 min. 180*C
Wystudzić i dekorować: choinkę ułożyć od największej na spodzie do najmniejszej na górze, połączyć lukrem, suszyć cztery godziny.
Posypać cukrem pudrem, jako śnieg.
Lukier królewski

białka z jajek 2
cukier puder 1 i 2/3 szklanki
ocet 1 łyżeczka
Białka ubić na sztywną pianę, gdy białka zaczną gęstnieć dodać ocet.
Partiami dodawać cukier puder, powinien być gęsty a zarazem lejący. Konsystencja zależna od przeznaczenia docelowego.
Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i gotowe.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤