Czekoladowe muffiny

Przepis


Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
masło miękkie 150 g
cukier 1 szklanka
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajka 4-5 szt
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
mleko 200 ml
czekolada 1 tabliczka
ponadto: do dekoracji czekolada, lub polewa, kuleczki dekoracyjne.
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200*C ( góra-dół), czekoladę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, na gładko za pomocą miksera.
Jajka starannie oddzielić białko od żółtka ( białka będą potrzebne na sam koniec, należy z nich ubić sztywną pianę) dodać żółtka, po jednym kolejno, a następnie mleko. Dokładnie połączyć składniki.
Wszystkie sypkie składniki przesiać, dodać miksując dokładnie składniki.
Białka ubić na sztywną pianę delikatnie już ręcznie połączyć z ciastem. Dodać czekoladę w kawałkach.
W foremce umieścić papilotki do muffinek, które wypełnić do 2/3 foremki. Piec do 30 minut na 190-200 *C.
Dekoracja wg uznania, u mnie była to czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, z dekoracją w postaci koralików.

@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤