Pancakesy z karmelem i porzeczkami

Przepis


Chodziły za mną od dawna, aż w końcu wszyscy się doczekaliśmy i wakacji, i obiecanych cudownych pancakesów..., czyli w sumie naleśników, tyle że trochę bardziej puszystych, a bardziej znanych jako amerykańskie. Można podawać je na słodko z ulubioną polewą, np.: z syropem klonowym lub z mniszka lekarskiego, różnymi konfiturami, np. z konfiturą truskawkową czy z dowolnymi owocami i cukrem pudrem. Smakują wyśmienicie w każdej odsłonie, doskonale pasują na śniadanie, na obiad, na deser. Mam nadzieję, że moja propozycja podania z sosem karmelem i porzeczkami przypadnie Wam do gustu :)

Składniki:
350 g mąki pszennej,
380 ml mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z lekką górką),
2 jajka,
100 g rozpuszczonego przestudzonego masła,
5 płaskich łyżek cukru,
(składniki: temperatura pokojowa)

Dodatkowo:
sos karmelowy (przepis tutaj),
jogurt,
porzeczki.

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier, w osobnej misce wymieszać jajka z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Przelać do sypkich składników i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto jest gęstsze od naleśnikowego. Smażyć na rumiano na suchej patelni na średniej mocy palnika. Przewracać placuszki, gdy pojawią się pęcherzyki.
Uwaga:
Placuszki smażyć najlepiej na teflonowej patelni, a jeśli placuszki będą przywierać, dodać minimalną ilość oleju. Jeśli moc palnika będzie za duża, to placuszki się spalą, a w środku będą surowe.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤