Ciasto z orange curd

Przepis


Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki alkoholu

Masa:
500ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
1/3 szklanka wrzątku

Dodatkowo:
Orange curd - przepis tutaj
Sok z 1/2 pomarańczy - do nasączenia biszkoptu
2 kostki czekolady

Wczoraj pojawił się przepis na orange curd, a dziś przepis na ciasto, do którego wykorzystałam przygotowany wcześniej krem pomarańczowy.

Jajka ubijamy na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier.

W drugim naczyniu należy przygotować produkty suche, przesiać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Na koniec dodać odrobinę alkoholu.

Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.

Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30-40 min. w temperaturze 170-180°C (sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest gotowy).

Kiedy biszkopt przestygnie, należy go przekroić na 2 części i nasączyć sokiem z połowy pomarańczy połączonym z 1/3 szklanki wody i 1 łyżeczką cukru.

Masa - galaretkę cytrynową należy rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, ostudzić. Do wysokiego naczynia przekładamy schłodzoną śmietanę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy, aż zacznie gęstnieć. Do bitej śmietany dodajemy ostudzoną galaretkę i cały czas miksujemy na jednolitą masę.

Nasączony biszkopt smarujemy kremem pomarańczowym (orange curd), następnie wykładamy część przygotowanej masy śmietanowej. Nakładamy drugi biszkopt, smarujemy go masą śmietanową, a na nią
nakładamy resztę kremu pomarańczowego. Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤