Ciasto na coli z masą agrestową i pierniczkami

Przepis


CIASTO:
25 dag mąki pszennej
20 dag cukru
3 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła
200 ml coca coli
2 jajka rozmiar L
75 ml mleka
KREM:
3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
1 litr + 1 szklanka wody
2 galaretki agrestowe
20 dag masła
4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
20 dag pierniczków w czekoladzie nadziewanych marmoladą wieloowocową
10 dag gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietanki kremówki



WYKONANIE:
Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło stopić i przestudzić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu).
CIASTO:
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier i sól, wymieszać.
Do przestudzonego masła dodać jajka, mleko i coca colę, wymieszać.
Składniki płynne dodać do składników sypkich, wymieszać trzepaczką, aby się połączyły.
Ciasto przelać do blaszki, piec 30-40 minut do suchego patyczka.
Wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.
MASA AGRESTOWA:
Zagotować litr wody, na wrzątek wlać rozrobiony w szklance wody budyń, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze chwilkę.
Odstawić z palnika, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić.
Masło ubić z cukrem pudrem, a następnie z dodawanym po łyżce budyniem.
NASTĘPNIE:
Połową masy przełożyć blaty ciasta, pozostałą masę wylać na wierzch.
Pierniczki pokroić w kosteczkę i rozsypać po wierzchu.
Czekoladę połamać w kawałeczki, dodać kremówkę i stopić w kąpieli wodnej, wylać na pierniczki tworząc esy-floresy.
Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤