Pomarańczowa babka

Przepis


Klasyczna świąteczna babka z wyczuwalną pomarańczową nutą, oblana delikatną czekoladą i posypana kolorowymi kuleczkami to ciekawa propozycja tradycyjnego Wielkanocnego wypieku.

Składniki:

6 jajek
340g mąki pszennej
2 łyżki miodu
180g cukru
250g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160ml likieru pomarańczowego
skórka z 1 pomarańczy
9ml olejku pomarańczowego
4 łyżki kakao
60g gorzkiej czekolady
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy

Polewa:
120g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 30%

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomarańcz sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę.

2. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy, olejek, skórkę pomarańczową i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2l.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60-65 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

5. Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

6. Gotową wystudzoną babkę polać czekoladową polewą.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤