Sernik tiramisu

Przepis


Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru i kremowej, aksamitnej masy serowej, która idealnie współgra z nasączonymi biszkoptami. Całość smakuje obłędnie i bardzo szybko znika z talerzy gości przy małej czarnej.

Składniki:

370g okrągłych biszkoptów
6-9 łyżeczek kakao

Masa serowa:
2kg twarogu sernikowego z mascarpone Président
12 łyżek cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
250ml mleka

Poncz:
300ml wrzątku
4 łyżeczki kawy
75 likieru amaretto
9 ml aromatu migdałowego

Wykonanie:

1. Poncz:
Kawę zaparzyć, odsączyć z fusów i wystudzić. Następnie dodać likier i aromat migdałowy, całość dokładnie wymieszać.

2. Masa serowa:
Żelatynę zalać 100 ml mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować mikserem, dodać cukier i żelatynę wymieszaną z mlekiem, energicznie i dokładnie wymieszać.

3. Składanie sernika:
Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm ułożyć jedną warstwę nasączonych w ponczu biszkoptów, posypać obficie kakao i wylać połowę masy serowej. Następnie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać pozostałą masę serową, ułożyć trzecią warstwę nasączonych biszkoptów i posypać kakao. Ponownie wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤