Tort pomarańczowy - zawijany! Idealny na Dzień Babci i Dziadka.

Przepis


TORT POMARAŃCZOWY ZAWIJANY


Tort jest bardzo efektowny i nie bardziej pracochłonny niż zwykły tort.Delikatny piankowy krem,mocno pomarańczowy i czekoladowy biszkopt,idealnie się ze sobą komponują.Nietradycyjny po przekrojeniu,dzieki pionowym paskom,prezentuje się wspaniale.Napewno zaskoczy i zachwyci gości:)



Biszkopt:
4 jajka
75g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
125 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Krem Pomarańczowo-Jajeczny

4 łyżeczki żelatyny
4 pomarańcze
sok pomarańczowy
4 żółtka
75g cukru
ok 550g śmietany kremówki

Sposób przygotowania biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,powoli dodajemy oba cukry oraz żółtka,ubijamy na puszystą mase.Nastepnie dodajemy przesianą mąkę,kakao,oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.Wykładamy na blache o wym.40x30cm.biszkopt będzie cienki i taki ma być.Pieczemy 10 min w tem.175C.

Krem jajeczno-pomarańczowy:
Przygotowanie kremu zaczynamy od przyszykowania sobie pomarańczy.Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok,dolewamy do niego tyle soku pomarańczowego ,aby razem było 250ml.Pozostałe dwie pomarańcze obieramy i filetujemy ,aby było jak najmniej białych błonek,kroimy na małe kawałki i odstawiamy.Przygotowujemy żelatyne,rozpuszczamy ją w niewielkiej ilosci gorącej wody i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.Żółtka ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem,nastepnie nieprzerywając ucierania dolewamy powoli sok pomarańczowy,następnie dodajemy żelatyne.Odstawiamy nasz krem na chwilę do lodówki a w międzyczasie ubijamy 250g śmietany 36%.Nastepnie śmietanę delikatnie łączymy z kremem jajecznym i dodajemy pokrojone wcześniej pomarańcze.Na wystudzony biszkopt wylewamy masę i wyrównujemy.Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski.Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić na paterze.Kolejne paski zawijać wokól pierwszego lekko dociskając.Odstawić do stęzenia do lodówki na ok 2 godziny.Po tym czasie ubić resztę kremówki i posmarować nią tort.Można udekorować tort skórką pomarańczową,świeżymi pomarańczami to jeszcze podkręci aromat i smak tortu.Czas przygotowania to ok 2 godziny plus kolejne dwie na chłodzenie tortu.
Smacznego!

WIDEO TU: https://youtu.be/WIhczUazWiA
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤