Deser BROWNIE z owocami leśnymi

Przepis



Składniki:
brownie
90 g gorzkiej czekolady (min. 74%)
2 jajka klasy M
2 bardzo dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki jaglanej
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka masła orzechowego
kilka łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka i sok z jednej pomarańczy (opcjonalnie)
szczypta chilli


Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (ja to zrobiłam w mikrofalówce). Banany obieramy i blendujemy na gładkie purree. Do jednej miski wsypujemy składniki suche: mąkę jaglaną, kakao i sodę oczyszczoną. Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę oraz purree bananowe, a następnie składniki suche. Na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz sok z niej, masło orzechowe, słodzidło (u mnie syrop z agawy) i szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto wylewamy do prostokątnej formy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach


dodatkowo

200 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki żelatyny
słodzidło do smaku
owoce leśne (u mnie mrożone)
płatki migdałowe

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej, ale nie wrzącej wody. Wymieszać z jogurtem greckim i słodzidłem. Upieczone brownie będzie bardzo kruszące, więc należy je rozkruszyć do kieliszków/kubeczków, dodać łyżkę, dwie jogurtu greckiego, a następnie ozdobić owocami leśnymi i płatkami migdałowymi. Wstawić na min. godzinę do lodówki.




@Wiktoria
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤