Wafle "Bajaderka"

Przepis


Składniki:
2 kwadratowe płaty suchych wafli
20 dag masła
3/4 szklanki mleka 3,2 %
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mleka w proszku pełnego
7 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1/4 szklanki mielonych niezbyt drobno orzechów włoskich lub arachidowych
1/4 szklanki pokruszonych maślanych herbatników

Sposób przygotowania:

Masło umieścić w rondelku o grubym dnie, wlać zwykłe mleko, wsypać cukier, dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, podgrzewać aż wszystko się rozpuści i będzie jednolite, nie gotować.
Zestawić z ognia , wystudzić do chłodnej masy czekoladowej wsypywać partiami (po jednej szklance) mleka w proszku, mieszając trzepaczką aż do połączenia, tak samo wsypać i połączyć z masą pozostałe dwie szklanki, na koniec wsypać wiórka , pokruszone herbatniki oraz orzechy, dokładnie wymieszać.


Jeden płat wafla umieścić na folii aluminiowej, wylać gęstą masę zostawiając po 1 cm od brzegów aby nie wypłynęła, wyrównać, docisnąć leciutko drugim waflem , owijając całość folią aluminiową , można delikatnie obciążyć deseczką na całości, włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
Po całkowitym stężeniu, kroić na kwadraty, podawać.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤