Solony karmel

Przepis



Składniki na około 200 g

cukier drobny kryształ 1 szklanka
masło 82 % tł. 80 g
śmietana kremówka 100 ml
sól gruboziarnista 1/2 łyżeczki
Przygotowanie

Cukier przesypujemy do rondla z grubym dnem. Wstawiamy na palnik o średniej mocy. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, zaczynamy mieszanie. Początkowo powstaną cukrowe bryły, ale z czasem podgrzewania cukru wszystko całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Na tym etapie cały czas obserwujemy nasz karmel i stale go mieszamy sylikonową łopatką, aby cukier się nie przypalił. Masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy do rozpuszczonego cukru. Bardzo ostrożnie, ale dość energicznie mieszamy do połączenia się składników, karmel będzie się mocno pienił i pyrkał. Ten etap może potrwać nawet 2-3 minuty, zanim karmel połączy się z tłuszczem. W tym miejscu już byłam pewna, że coś poszło nie tak, sami zobaczycie. Spokojnie, tak to na początku wygląda, ale po 2-3 minutach składniki zaczęły się ładnie łączyć. Na końcu dodajemy śmietankę kremówkę i kontynuujemy mieszanie. Karmel nabiera odpowiedniej konsystencji i pięknego koloru. Gorący karmel można jeszcze przelać przez sitko i dopiero wtedy dodać sól. Przechowujemy w słoiczku w lodówce.

Smacznego zajadania
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤