Sernikowy puch

Przepis


Wysoki, puszysty, tradycyjny sernik z pianą z białek, polany mleczną czekoladą jest zdecydowanym królem wśród domowych ciast od lat goszczących na naszych stołach. Idealny na każdą okazję.

Składniki:

Ciasto:

1,5szklanki maki pszennej

150g masła extra

2 żółtka

1 całe jajko

1/2 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1,20kg półtłustego sera

180g masła

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

1 budyń waniliowy

4 żółtka

2 całe jajka

2,5 szklanki mleka

Beza:

6 białek

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka octu jabłkowego

Polewa:

100g mlecznej czekolady

3 łyżki mleka

Wykonanie:

1. Ciasto:

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika aby stwardniało (ciasto musi być twarde aby móc zetrzeć na tarce). Po tym czasie obydwie części ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blachę o wymiarach 25cm x 39cm wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem.

2. Masa serowa:

Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło i dalej ucierać. Następnie dodać mleko, budyń oraz ser partiami, cały czas ucierając, aby masa serowa stała się gładka.

3. Beza:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, dodać ocet i całość dokładnie wymieszać.

4. Masę serową wylać na spód blaszki gdzie było starte ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie na gorące ciasto wyłożyć ubite białka, rozsmarować na całej powierzchni, ponownie wstawić do piekarnika i piec około 10-15minut.

5. Polewa:

Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego ciasta polać polewą.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤