Piernik z ananasem

Przepis


Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cynamonu
1 1/4 łyżeczki imbiru
100 g masła
2 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki melasy
1/2 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki wrzątku
Dodatkowo:
3/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki soku z ananasa
1 łyżeczka melasy
100 g masła
puszka ananasa
Piekarnik nastaw na 175 C.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
W rondelku połącz ze sobą masło,cukier,sok z ananasa i melasę. Postaw na kuchence i zagotuj. Zmniejsz ognień i gotuj do momentu aż cukier się rozpuści. Rozpuszczone masło wylej na przygotowaną wcześniej blaszkę. Ananasa wyjmij z zalewy i ułóż na blaszce.
Przygotuj ciasto.
W misce połącz ze sobą mąkę,sodę,proszek do pieczenia,cynamon,imbir oraz sól.
Masło utrzyj z cukrem,dodaj jajka i połącz. Następnie dodaj melasę i puree z dyni . Masło przełóż do mąki i wymieszaj. Na koniec dodaj wrzątek i połącz. Ciasto wyłóż na blaszkę.
Piecz ok. 45 minut.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤