Ciasto Pijok

Przepis


Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x24 cm)

Biszkopt jasny:
3 duże jajka
szczypta soli
100 g cukru
75 g mąki pszennej tortowej

Blat makowo-kokosowy:
5 białek
szczypta soli
140 g cukru
120 g suchego maku
120 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Krem adwokatowy:
2,5 szkl mleka (625 ml)
4 łyżki cukru
100 g adwokatu
5 żółtek (tych pozostałych po blacie makowo-kokosowym)
1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
20 g mąki pszennej
250 g miękkiego masła

Poncz:
4 łyżki ciepłej wody
2 łyżka whisky
2 łyżeczki cukru pudru

Polewa czekoladowa:
50 g masła
50 ml mleka
100 g czekolady deserowej

Dodatkowo:
3 łyżki dżemu wiśniowego
około 16 sztuk biszkopcików
30 g wiórek kokosowych do posypania ciasta
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤