Letnia owocowa pianka z porzeczką i borówkami

Przepis


Foremka 11/25cm

½ szklanki białek
½ szklanki cukru pudru
½ tabliczki gorzkiej 60% kakao czekolady
½ tabliczki białej czekolady
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka otartej skórki z limonki
2 łyżki wiórek czekoladowych różowych
4 listki żelatyny
10 dag masła
10 dag czerwonej porzeczki
10 dag borówki

Dekoracja:
Owoce lata(porzeczka i borówka)
Wiórki czekoladowe różowe

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, podzielić na dwie równe części (dla ułatwienia można rozpuścić osobno w miseczkach po 50 g)do ciepłego masła pokruszyć czekolady, do jednej białą do drugiej gorzką .Wymieszać aż się połączą.
Listki żelatyny namoczyć osobno, po dwa listki w zimnej tak jak pisze na opakowaniu, odcisnąć dobrze, dodać do każdej miseczki z czekoladą, wymieszać, aż się rozpuści. Masa czekoladowa musi być cały czas ciepła aby żelatyna się rozpuściła!

Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder oraz łyżkę soku z limonki, otartą skórkę-masa ma być gęsta i lśniąca.

Pianę podzielić na dwie części , każdą wymieszać z jedną masą czekoladową.

Do białej dodatkowo wsypać różowe wiórka czekoladowe i wymieszać.

Formę keksową wyłożyć papierem pergaminowym, wylać masę z gorzką czekoladą, posypać połową owoców, wylać białą masę, rozsypać resztę owoców oraz posypać różowymi wiórkami czekoladowymi.

Tak przygotowaną piankę włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤