Wielkanocne bułeczki z krzyżykiem

Przepis


Składniki na 12 bułek:

Zaczyn
40g mąki chlebowej (u mnie typ 750)
190 g mleka
½ łyżki cukru
6 g drożdży instant
Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać mąkę i cukier, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na 30-40 minut. Mieszanka powinna przynajmniej potroić pierwotną objętość.


Ciasto
340 g mąki chlebowej (u mnie typ 750)
60 g miękkiego masła
1 średnie jajo
50 g cukru (można dać trochę mniej)
½ łyżeczki soli
½ łyżki mielonego ziela angielskiego
cały przygotowany wcześniej zaczyn
100 g suszonych połówek żurawiny lub małych rodzynek (oryginalnie suszone porzeczki)
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (drobno pokrojonej)

Ciasto na krzyżyk
30 g masła
20 g cukru
1½ łyżki mleka
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka starta z ½ cytryny
60 g mąki tortowej (przesianej)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤