Ciasto z kremem dyniowym

Przepis


Ciasto z kremem dyniowym
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem serowy:
350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik „Mój ulubiony” z Wielunia)
200ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
3 – 4 łyżki cukru pudru
Krem dyniowy:
400g purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
250ml śmietanki kremówki 36%
1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 łyżeczka cynamonu
po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
Wierzch:
500ml śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną)
150g orzechów włoskich
cynamon do posypania
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤