Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami

Przepis


Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
210g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego (używam Dr.Oetker)
Krem:
250g śmietanki kremówki 36%
250g naturalnego jogurtu
250-300g umytych borówek (można użyć innych owoców jagodowych)
4 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
3-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
Do nasączenia:
200ml wody
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 kropla pasty waniliowej (jeśli nie mamy, pomijamy)
Wierzch i boki:
600g śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1-2 krople aromatu śmietankowego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
jeśli chcemy mieć ładne rozetki na torcie lub tort będzie wieziony i jest gorąco, radzę dodać 2 fixy do śmietany (można też usztywnić śmietanę odrobiną rozpuszczonej żelatyny)
Dodatkowo:
poszatkowane pistacje
po około 150-200g borówki i jeżyny
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤