Ciasto dyniowe z kremem mascarpone

Przepis


Składniki

450 g dyni (waga po oczyszczeniu środka)
2 łyżki masła
1/4 szklanki wody
250 g cukru białego lub trzcinowego (1 i 1/4 szklanki)
4 jajka
125 ml oleju (1/2 szklanki)
325 g mąki (1 szklanka mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki maki orkiszowej)*
2 łyżeczki proszku
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Krem

250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru (125 g)
200 g śmietanki 30-36%
Wierzch: gorzkie kakao
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤