BROWNIE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Przepis


Pyszne i wilgotne brownie czekoladowe ma bardzo mocny smak czekolady.
Nie jest za słodkie a w połączeniu z rozpływającym się w ustach
musem ze świeżych truskawek jest wręcz obłędne w smaku.
Szybkie w przygotowaniu, chociaż trzeba trochę poczekać aż truskawkowy mus zastygnie.
Składniki:
Składniki na brownie:
300 g gorzkiej dobrej czekolady
3 jajka
200 g masła
270 g cukru
135 g mąki
Składniki na mus truskawkowy:
niecały 1 kg truskawek
3 - 4 łyżeczki żelatyny
1 galaretka o smaku truskawkowym
opcjonalnie cukier do smaku (ja nie dodałam bo truskawki były bardzo słodkie)
2 łyżki mąki ziemniaczanej ( ja nie dodałam)
Masło włożyłam do małego garnka i rozpuściłam na małym ogniu.
Dodałam połamane kostki czekolady.
Mieszałam aż czekolada się rozpuściła.
Odstawiłam masę żeby przestygła.
Do dużej miski wbiłam jajka, wsypałam cukier i zmiksowałam na puszystą masę.
Przestudzoną masę czekoladową wlewałam stopniowo do masy jajecznej.
Mieszając połączyłam składniki.
Pozostało jeszcze wsypać mąkę i dokładnie zmiksować wszystko razem.
Przelałam ciasto do brytfanki ( 28 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiłam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piekłam przez około 35 minut.
Mus można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki.
Zacznijmy od naszych truskawek.
Zblendowałam je na gładką masę.
Dodałam rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i galaretkę.
Można zamiast galaretki dodać więcej żelatyny
i rozpuszczone w zimnej wodzie 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Na wystudzone ciasto wlałam sos z truskawek.
Wstawiłam ciasto do lodówki aż mus stężał.
Smacznego!
@Iga
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤