Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową

Przepis


Spód:
100g zmielonych, uprzednio namoczonych daktyli (daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut, następnie osączyć i zemleć)
50g wiórków kokosowych
120g mąki jaglanej lub gryczanej lub pszennej
3 czubate łyżki oleju kokosowego
70ml mleczka kokosowego
1-2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego lub syropu z agawy
Masa serowa:
750g gotowego sera na sernik (użyłam ser Wieluński)
100ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36%
5 jaj
150g masła orzechowego o zawartości orzechów minimum 90% (użyłam masła BIO o zawartości orzechów 100% patrz FILM)
2/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
Polewa:
50ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36%
50-60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60%
Dodatkowo:
migdały do ozdoby
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤