Ciasto Pani Walewska z bakaliami

Przepis


Ciasto Pani Walewska z bakaliami
Składniki:
Kruche ciasto:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
260g masła
150g cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany 12% lub 18%
Beza:
8 białek
1 szklanka cukru
100g wiórków kokosowych
50g rodzynek
100g poszatkowanych orzechów włoskich
Ciasto z miodem:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/4 szklanki naturalnego miodu
2 żółtka
1 łyżeczka śmietany 12% lub 18%
1/2 łyżeczki sody
40g masła w temperaturze pokojowej
Krem:
3 żółtka
150g cukru
250ml zaparzonej kawy
250ml mleka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
około 250g powideł śliwkowych
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤