Przepis na idealnie wypieczoną babkę

Przepis


Po kolei: Przygotowując babkę ucieraną ważne jest aby zacząć od utarcia tłuszczu. Do miski wrzucamy kolejno po jednym jajku bądź żółtku. W osobnym naczyniu należy ubijać białka. By piana z białek była idealna, białka powinnyśmy lekko schłodzić w lodówce, Białka można też ubijać z dodatkiem cukru pudru. Ważne aby białka łączyć ostrożnie i delikatnie, za pomocą łopatki, łyżki drewnianej. Unikać łączenia białek z ciastem mikserem, wtedy białka tracą napowietrzenie.

Partiami: Mąkę należy przesiewać przez sito wymieszane razem z proszkiem do pieczenia/ sodą, następnie dołożyć do utartego tłuszczu, ważne aby dodawać mąkę stopniowo, to spowoduje ,że składniki będą dobrze ze sobą połączone. Na koniec możemy dodać bakalie.

Zawsze w formie: Ważne aby ciasta ucierane przygotowywać w wysokich formach z tunelem, bądź keksówkach dobrze wcześniej natłuszczonych i obsypanych mąką bądź bułką tartą.

Dobrze Urosła: Blaszkę z ciastem wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika,a następnie potem zwiększyć temperaturę 160*C - 180*C i piec według czasu podanego w przepisie zwykle jest to od 45 - 60 minut. Ważne aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia się ciasta ponieważ babki są wrażliwe na takie działania i może nam powstać zakalec
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤