ciasto makowo - bezowe z wiśniami i pierwszy rok bloga

Przepis


Składniki:

125 g miękkiego masła
4 jajka
375 g cukru
250 g gotowej masy makowej
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
600 g wiśni
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny( lub 6 jeśli lubicie bardzo stężałą masę)
4 łyżki konfitury wiśniowej
250 g kremówki
750 g twarogu
skórka starta z 1 cytryny

3 jajka rozbić,żółtka oddzielić od białek.Białka schłodzić.125 g masła utrzeć ze 100 g cukru.Kolejno dodawać żółtka i 1 całe jajko.Dołożyć masę makową.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy.ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st C ok 30 min.

125 g cukru wymieszać z mąką ziemniaczaną.Białka ubić z sokiem z cytryny i szczyptą soli,stopniowo dodawać mąkę z cukrem.Konfiturę wiśniową rozmieszać.Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min.

Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić.Twaróg utrzeć ze 150 g cukru i skórką z cytryny.Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami kremu serowego,po czym połączyć z pozostałym kremem.dodać kremówkę i wiśnie.krem wyłożyć na spód ciasta.Przykryć drugim plackiem,tym z bezą.Wstawić do lodówki,najlepiej na noc.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤