Sernik na kruchym spodzie.

Przepis


Składniki (blaszka 35 cm x 25 cm)

Ciasto
250 g mąki
140 g margaryny
140 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 cukier wanilinowy (16 g) lub cukier waniliowy

Masa serowa
1 kg twarogu ( u mnie dwukrotnie mielony, tłusty twaróg, może być też dowolny twaróg śmietankowy, wtedy już bez mielenia)
10 jajek
250 g śmietany 18% (Zott)
2 budynie śmietankowe z cukrem
1/2 szkl. cukru
1 szkl. rodzynek lub powidła śliwkowe(opcjonalnie)
1 szczypta soli

Ciasto wyrobić po połączeniu składników. Można użyć malaksera z końcówką do wyrabiania ciasta.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto szybko się rozpada, więc można nim wylepić formę).

Ser wrzucać do misy miksera porcjami, na przemian z żółtkami jajek. Ucierać. Na koniec dodać budynie, śmietanę oraz pianę ubitą ze szczyptą soli
i 0,5 szkl. cukru. Całość delikatnie, ale dosyć dokładnie wymieszać.
Na przygotowane wcześniej ciasto dać rodzynki lub powidła śliwkowe, a na wierzch masę serową.
Sernik piec przez 1 godzinę w temp. 180 st C. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, zostawić w nim sernik na ok 30 minut.
Następnie uchylić drzwiczki i zostawić na kolejne pół godziny.
Po wystygnięciu dowolnie udekorować, (np. polewą czekoladową zrobioną z roztopionej czekolady mlecznej i kilku łyżek mleka).
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤