drożdżowa rolada z orzechami

Przepis




Domowa Cukierenka
na słodko na słono pieczywo przelicznik wag MOJE KSIĄŻKI o mnie kontakt współpraca ja w mediach
drożdżowa rolada orzechowa Prababci




Rolada z orzechami to jeden z naszych starych regionalnych przepisów. Odkąd pamiętam to babcie i ciocie piekły ją na rodzinne spotkania, pojawiała się też na stole mojej prababki a może nawet i jeszcze wcześniej. I tak to rozmowa z Babcią natchnęła mnie do tego wypieku, a że orzechów mam całe mnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą. Ciasto tak proste, że bardziej się chyba nie da ale ma w sobie to "coś". Masa orzechowa ma bardzo wyraźny smak, jest kremowa a ciasto niezwykle puszyste i wcale nie suche. Wszelakie drożdżowe wypieki znikają u nas zanim jeszcze zdążą wystygnąć i tak też było z tym ciastem.

Składniki na dużą roladę:
na ciasto:
500 g mąki
2 żółtka
100 g cukru
1 szklanka mleka
80 g masła stopionego
20 g drożdży
szczypta soli
na nadzienie:
300 g orzechów włoskich
2 jajka
50 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
5 g drożdży

kieliszek rumu
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤