szybka babka na oleju

Przepis



8 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 pełna po brzegi szklanka cukru
1 szklanka oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao

ewentualnie polewa czekoladowa (KLIK), bakalie etc


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypać oba cukry, miksować na najszybszych obrotach do uzyskania lśniącej bezy, wrzucić żółtka, zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia składników.




Do ciasta wlać olej, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia składników.




Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao, zmiksować.





Długą keksówkę 30x12 cm wysmarować olejem, posypać kaszą manną lub tartą bułką, wlać ciasto jasne.




Potem na środek ostrożnie wyłożyć ciasto ciemne.




Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć babkę i piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

UWAGA: Jeśli zauważycie, że babeczka mocno urosła i pod koniec pieczenia przypieka Wam się zbyt mocno od góry, przykryjcie ją folią aluminiową i spokojnie pieczecie dalej.

Studzić na kratce, ewentualnie po ostudzeniu polać polewą czekoladową, przepis TUTAJ.
Smacznego !


@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤