Ciasteczka serowe z jabłkami

Przepis


Składniki

masło 200 g
mąka pszenna 250 g + do podsypania
ser biały 250 g
szczypta soli
jabłka 2 duże
cukier puder
Przygotowanie:

Mocno schłodzone masło pokroić w kostkę, z mąką i solą posiekać ( posiadając malakser przygotowanie ciasta zajmie chwilę). Dodać zmielony ser i wyrobić dość szybko na zwartą kulę gładkiego ciasta. Następnie owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez niecałą godzinę. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne. Jabłka pokroić na pół następnie w plastry. Stolnicę posypać mąką, cześć ciasta rozwałkować na placek o grubości 3 mm ( pozostałą część ciasta przechowywać w lodówce, gdyż bardzo szybko się ociepla ). Od ranu szklanki lub specjalnego pierścienia wykroić krążki, na każdy ułożyć kawałek jabłka grubszą częścią do brzegu, następnie złożyć na pół lekko zlepiając dolne rogi. Ciasteczka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 °C przez 20-25 minut. Ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Smacznego,

@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤