Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem

Przepis


Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem
Składniki:
Spód:
6 jajek – osobno żółtka i białka
2/3 szklanki cukru
200g wiórków kokosowych
0,5 szklanki maku
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
Krem:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
230g masła w temperaturze pokojowej
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
sok z jednej cytryny
około 120-140ml rumu
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% (można też użyć mlecznej)
około 1/2 szklanki mleka
około 180-200g biszkoptów
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤