Piernik przekładany

Przepis



ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
0,5 szklanki śmietany kremówki 30% (płynnej, bez ubijania)
7 jaj (M)
1 szklanka cukru
1 paczuszka (30 gramów) przyprawy do piernika
0,5 szklanki płynnego miodu (miałam akacjowy)
150 gramów masła lub margaryny
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

budyń:
4 żółtka
0,5 litra mleka
100 gramów masła lub margaryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej (z górką)
3 łyżki mąki pszennej (z górką)
5 kopiastych łyżek cukru
2 łyżki cukru z wanilią

słoiczek gęstych powideł śliwkowych

polewa czekoladowa:
150 gramów masła lub margaryny
1 kopiasta szklanka cukru pudru
2 łyżki mleka
4 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 4 - 5 łyżek zimnej wody
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤