Ciasto Lion

Przepis



ok 310g herbatników kakaowych
puszka masy kajmakowej (510g)
op. mascarpone
660ml śmietanki 30%
6 batonów Lion
2 łyżki cukru pudru
kilka kostek gorzkiej czekolady Terravita 70%
2 śmietan fixy

Kwadratową foremkę o boku 21cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, rozsmarować kajmak (2 łyżki zostawić). Ułożyć kolejną warstwę herbatników.

Schłodzoną śmietankę ubić, podzielić na pół. Do jednej części dodać mascarpone i resztę kajmaku, zmiksować. Dodać drobno pokrojone batoniki lion (trochę można zostawić do dekoracji), wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Masę wyrównać i położyć kolejną warstwę ciastek. Resztę ubitej śmietanki zmiksować z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wyłożyć jako ostatnią warstwę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można udekorować kawałkami batoników. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.

Do tego ciasta użyłam dokładnie 36 herbatników na foremkę 21x21cm.

Smacznego!
@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤