Szarlotka na kajzerkach

Przepis


Składniki:
SKŁADNIKI:
4 czerstwe kajzerki
1,5 szklanki mleka
3 żółtka
4-5 dag masła
MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek
3 czubate łyżki cukru
3 łyżki syropu różanego
płaska łyżeczka cynamonu
BEZA:
3 białka
2 czubate łyżki cukru
DODATKOWO:
masło do formy


Treść przepisu:

WYKONANIE:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ zetrzeć na dużych oczkach, dodać cukier i gotować do odparowania płynu.



Dodać cynamon, syrop różany, dokładnie wymieszać.



Kajzerki pokroić w poprzek na kromki takiej grubości, aby wystarczyły na wyłożenie dwóch warstw w formie.
Białka oddzielić od żółtek, białka odstawić, żółtka roztrzepać z mlekiem.
Formę do zapiekania wysmarować masłem (u mnie 27x16 cm).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Kromki bułki zanurzać w mleku z żółtkami i układać na dnie formy jedna przy drugiej.



Na warstwę bułek wyłożyć masę jabłkową, a na niej ułożyć drugą porcję umoczonych w mleku kromek.



Na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła.



Piec 15-20 minut.
Na pięć minut przed końcem pieczenia przygotować bezę.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać po trochu 2 czubate łyżki cukru.
Masę wyłożyć na wyjęte z piekarnika ciasto i natychmiast włożyć je do niego z powrotem.



Zmniejszyć temperaturę o 20 stopni i dopiekać jeszcze, aż piana ładnie się zrumieni.
U mnie to trwało około 25-30 minut.
@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤