Jaglane naleśniki z musem jabłkowym i miodem

Przepis


Składniki na 8-12 sztuk
mleko krowie, sojowe lub ryżowe 240 ml
woda mocno gazowana 240 ml
kasza jaglana 100 g
woda 1 szklanka
jajka 2
masło klarowane 4 łyżki
mąka pełnoziarnista pszenna 3 łyżki
mąka pszenna 5-6 kopiastych łyżek
oliwa do smażenia
mus jabłkowy klik
miód lub cukier puder
Przygotowanie
Kaszę jaglaną zalać szklanką zimnej wody ugotować wg zaleceń na opakowaniu. W trakcie gotowanie większość wody odparuje dlatego pod koniec należy kontrolować kaszę co jakiś czas mieszając. Gorącą kaszę przełożyć do malaksera, dodać mleko i zmiksować na gładko. Do otrzymanej masy dodać dwa rodzaje mąki i rozkłócone jajka, energicznie wymieszać trzepaczką lub kuchenną rózgą. Następnie dodać wodę, masło ponownie wymieszać. Ciasto na naleśniki odstawić na parę minut.
Patelnię do naleśników rozgrzać, dodać oliwę najlepiej patelnię natłuszczać sylikonowym pędzlem. Ciasto naleśnikowe wlewać na rozgrzaną patelnię chochlą. Smażyć do momentu kiedy naleśnik odchodzi od brzegów i dna patelni, obrócić na drugą stronę za pomocą łopatki kuchennej smażyć około minuty. Usmażone naleśniki przełożyć na duży, płaski talerz jeden na drugim. Gotowe naleśniki posmarować musem jabłkowym, zwinąć w rulony lub trójkąty. Przed podaniem skropić miodem lub oprószyć cukrem pudrem.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤