Tarta Malinowa

Przepis


Raspberry Curd Tart
Ciasto Kruche
250g mąka pszenna tortowa
125g zimne masło
125g cukier puder
1 jajko
0.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Raspberry Curd
500g maliny (świeże lub mrożone) + 100g świeżych do dekoracji
3 żółtka
1 jajko
120g cukier kryształ
50g masło
10g żelatyna
Wióry Z Białej Czekolady
100g biała czekolada
Ciasto Kruche
1
Przesianą mąką wymieszać z cukrem pudrem i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Ucierać płaskim mieszadłem miksera na wolnych obrotach (lub ręcznie posiekać nożem całość) aż uzyskania konsystencji kruszonki.
2
Dodać jajko i ekstrakt i ponownie wymieszać aż do połączenia.
3
Schłodzić przez 1,5-2 h (lub pół godziny w zamrażarce), a następnie rozwałkować, podsypując mąką i wyłożyć formę do tarty. Nakłuć całość widelcem.
4
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni, aż do uzyskania złotego koloru.
5
Pozostawić do ostudzenia.
Raspberry Curd
1
Rozmrożone lub świeże maliny zmiksować blenderem na pulpę.
2
Żelatynę namoczyć w 50g zimnej wody.
3
Żółtka i jajko umieścić w misce i roztrzepać rózgą.
4
Maliny zagotować z cukrem, a następnie zmniejszyć moc palnika, dodać jajka i cały czas mieszając, doprowadzić do zgęstnienia.
5
Przełożyć do miski, dodać żelatynę, a następnie masło.
6
Ostudzić i letnią masę wylać na przygotowany spód. Na wierzchu poukładać świeże maliny.
7
Schłodzić przez minimum 2h.
Wióry Z Białej Czekolady
1
Tabliczkę drobno pokroić lub rozkruszyć w malakserze. 2/3 tak przygotowanej czekolady rozpuścić w mikrofalówce, mieszając co 20 sekund. Gdy grudki staną się niewidoczne, dosypać resztę czekolady (1/3) i wymieszać dokładnie (bez podgrzewania). Jest to jedna z najszybszych metod temperowania czekolady w domowych warunkach.
2
Czekoladę rozsmarować bardzo cienko na kuchennej szklanej desce lub kamiennym blacie i od razu po zastygnięciu (będzie można dotknąć powierzchnię bez naruszenia) ścinać wióry ostrym nożem trzymanym poziomo pod kątem.
3
Udekorować tartę.
@Katarzyna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤