Letni sernik z borówkami

Przepis


Składniki na spód sernika
ciasteczka lub herbatniki typu digestive 190 g
masło 90 g
Przygotowanie:
Herbatniki umieszczam w malakserze i miksuję na drobny piasek. Masło rozpuszczam w rondelku, zostawiam do przestudzenia. Herbatniki zalewam chłodnym masłem, miksuję ponownie do połączenia. Tortownicę o średnicy 24 cm wykłam folią spożywczą, na dno wykładam herbatniki, wyrównuję, formując spód. Następnie spód chłodzę w lodówce, w tym czasie przygotowuję masę serową.
Masa serowa
twaróg delikatny President 350 g
serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 330 ml
cukier puder 1/3 szklanki
żelatyna 3 łyżeczki
woda wrząca 1/3 szklanki
ponadto : borówki amerykańskie 250 g
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie co jakiś czas mieszając. Pozostawiam do wystudzenia.
Serek mascarpone mieszam z serkiem twarogowym i cukrem pudrem. Zimną śmietanę ubijam na sztywno, na najwyższych obrotach miksera . Do żelatyny dodaję dwie łyżki serka miksuję, następnie przekładam do masy serowej, ponownie miksuję do połączenia składników. Bitą śmietanę dodaję po łyżce, każdorazowo miksując. Masę serową przekładam na schłodzony spód, wyrównuję. Owijam folią spożywczą, pozostawiam na noc w lodówce do całkowitego stężenia sernika. Następnego dnia wykładam na wierzch wcześniej umyte i osuszone borówki.

@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤