Kakaowo czekoladowa brzoskwinka - ciasto z brzoskwiniami

Przepis


KRUCHY SPÓD:
10 dag masła
4 łyżki cukru
1 duże jajko
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao

WARSTWA BUDYNIOWA:
Budyń czekoladowy bez cukru (taki na 3/4 litra mleka)
0,5 litra mleka
2-3 łyżki cukru

WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
60 dag brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe
1 łyżeczka żelatyny

WYKONANIE:

SPÓD:
Formę o wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.


Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkiem, dodać przesianą z dodatkami mąkę i wymieszać.



Ciastem wykleić dno blaszki.



Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem)

WARSTWA BUDYNIOWA:
Budyń ugotować w 0,5 litra mleka zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dosładzając według upodobania.


Gorący rozsmarować na upieczonym spodzie.



WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
Brzoskwinie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i umieścić w pojemniku z miarką.



Dolać wody do objętości 1 litra.


Całość przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, pogotować 2-3 minuty.


Odebrać około szklanki masy, zmiksować ją i ponownie dołożyć do rondla.
Dodać galaretki i żelatynę, dokładnie wymieszać.
Tężejącą masę wyłożyć na przestudzony budyń, wyrównać powierzchnię.


Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤