Tarta z mascarpone i malinami

Przepis


SKŁADNIKI:

Spód:

150 g mąki
100 g masła
2 łyżki mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru
jajko

Krem:

250 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
cukier waniliowy
4 łyżki cukru

Dodatkowo:

koszyczek malin
kilka listków mięty
garść płatków migdałów


Mąkę, masło, mleko, sól, cukier i jajko mieszamy w misce i ugniatamy zwarte ciasto. Jeżeli będzie się bardzo lepić to dosypujemy trochę mąki. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po 15 minutach smarujemy blachę na tartę masłem, wałkujemy ciasto i przekładamy je na blachę. Nadmiar ciasta usuwamy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Okrywamy folią aluminiową blachę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia.
Ubijamy śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy mascarpone. Wykładamy krem na spód tarty, układamy maliny i dekorujemy miętą i migdałami. Wkładamy do lodówki.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤