Czekoladowe Ciasto z Karmelem, Orzechami Pekan i Płatkami Kokosa

Przepis


Składniki na ciasto:

160 ml mocnej kawy
45 g kakao
160 ml coli
330 g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki cynamonu
415 ml oleju roślinnego
400 g cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

W jednej misce mieszamy gorącą kawę, kakao i colę. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę i cynamon.

W misie miksera ubijamy olej z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka i ekstrakt z wanilii. Ubijając, na przemian z wymieszanymi mokrymi składniki dodajemy wymieszane suche składniki.

3 okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Ciasto dzielimy po równo na 3 części. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wyjmujemy z formy.

Karmel:

400 g gotowego karmelu lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego około 1,5 h
100 g orzechów pekan (ewentualnie włoskich)
100 g płatków kokosa

70 g posiekanych orzechów i 70 g płatków kokosa wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy około 2-3 minut, uważając by nie przypalić, po czym wyjmujemy.

Karmel wlewamy do miski. Wrzucamy podpieczone orzechy i płatki kokosa. Mieszamy.

Wykonanie:

Na pierwszy blat ciasta wykładamy 1/3 karmelu. Przykrywamy drugim blatem. Rozsmarowujemy kolejną porcję karmelu. Przykrywamy ostatnim blatem i wykładamy ostatnią warstwę karmelu.
Posypujemy pozostałymi orzechami i płatkami kokosa.
Wkładamy do lodówki na klika godzin i tam tez przechowujemy.

@Marta
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤