Ciasto kruche z porzeczkami i budyniową pianką

Przepis


Ciasto na formę o wymiarach 25×45 cm lub 25x35 cm
mąka pszenna 2 i 2/3 szklanki typ 450
cukier 2/3 szklanki lub mniej
cukier waniliowy 16 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
margaryna 250 g
żółtka z 4 jaj
kakao 3-4 łyżki
śmietana gęsta 50 g
Wykonanie:
Margarynę siekam z sypkimi składnikami, wcześniej przesianymi. Dodaję same żółtka, śmietanę i cukier z cukrem waniliowym. Wszystkie składniki zagniatam w elastyczną zwartą kulę ciasta. Dzielę na dwie cześć, z większej wylepiam spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część ciasta owijam folią spożywczą,chłodzę w zamrażarce.
Pianka budyniowa
białka z 4 jaj
cukier 2/3 szklanki
budyń śmietankowy 2 x 40 g
olej 2/3 szklanki
ponadto: czerwona porzeczka 300 g, cukier puder do oprószenia.
Wykonanie
Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. Do sztywnej piany dodaję budynie, miksuję. Olej wlewam cienką strużką, cały czas miksując. Pianę przekładam na ciasto, następnie wykładam umyte, osuszone wcześniej owoce. Drugą część ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach. Ciasto piecze się w temperaturze 180°C w czasie 40-45 minut.

@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤